header visual

Gastlezing cardioloog

29 november 2018

Foto: StJansdal

Afgelopen donderdag kregen wij (vwo6, biologie) een gastles van een cardioloog Eugène van Beek, werkzaam in het StJansdal, Harderwijk. Hij vertelde niet alleen over wat het hart precies is, maar ook wat het beroep cardioloog inhoudt en hoe het is om een dokter te zijn.

Hij gaf ons daarbij een belangrijke vraag mee namelijk: Wat voor werk wil je later doen, een bullshit baan of een echte baan. Hij vertelde dat je echt voor een baan moest kiezen waar je iets kan betekenen. Ook vertelde hij dat een arts niet alleen mensen beter maakt, maar ook een wetenschapper is. Je werkt als arts mee aan onderzoek en je moet steeds je kennis up to date houden. Dit doen ze bijvoorbeeld door 2 weken bijscholing per jaar. Uiteindelijk vertelde hij ook iets over het cardioloog zijn en je zag dat het echt een breed beroep is. Aan de ene kant had hij gewoon spreekuur, maar hij deed ook hartkatheterisatie en werkte op de spoedeisende hulp. Ik vond het mooi om te zien dat hij op veel meer gebieden actief was dan dat ik vooraf gedacht had. Ik vond het een erg leuke gastles en uiteindelijk heb ik ook de vraag durven te stellen of ik misschien een keer een dag mee mocht lopen. En dat mocht :). Dus het was een zeer geslaagd uurtje.
Erik Talens, V6

Afgelopen donderdag kwam er een cardioloog bij ons in de les om een gastlezing te geven. Dit sloot aan op het huidige hoofdstuk van biologie, aangezien we het op dit moment hebben over het hart en de functies daarvan. In deze gastlezing vertelde hij eerst over het belang van onze studiekeuze, zo moet je zorgen dat je later geen “bullshit baan” krijgt, dit is een baan waarin je je niet goed voelt en waar je niet het gevoel hebt dat je wat doet voor iets of iemand. Daarna begon hij te vertellen over zijn eigen vak, het zijn van een dokter en hoe de dag van een cardioloog eruit ziet. Zo begint hij ‘s morgens vroeg de dag met een spreekuur en voert hij in de middag verschillende operaties uit. Toen hij begon te praten over de verschillende operaties die hij op een dag uitvoert, begon het pas écht interessant te worden (al was dat het natuurlijk al aan het begin). Door middel van echo’s van het hart liet hij zien hoe een hart eruit ziet wanneer het goed functioneert, wanneer bijvoorbeeld de linkerkamer niet goed werkt of wanneer het hart door middel van een pacemaker wordt geholpen. Hij vertelde ook hoe hij dit opereert en liet dat zelfs zien! Om een lang verhaal kort te maken: deze gastlezing was onwijs interessant en het zal mij zeker helpen met het beter begrijpen van het hart!
Cynthia Smit, V6​

« Terug naar overzicht