header visual

Prijsuitreiking Socrates Award

01 december 2017

Op 24 november vond in Utrecht de prijsuitreiking van de Socrates Awards plaats. Dit is een onderscheiding voor de  10 beste examenkandidaten van het afgelopen schooljaar. Quirijn van Woerkom was een van de kandidaten.

Tijdens deze feestelijke avond was een aantal bijzondere sprekers uitgenodigd. De eerste spreker ,Jan-Peter Balkenende,  legde in zijn persoonlijke en humoristische rede de nadruk op de term ‘excellent’.  De topprestaties van de kandidaten waren niet alleen uitmuntend, maar belangrijk is ook dat mensen die topprestaties kunnen leveren, grensverleggend bezig moet kunnen zijn.  Hiervoor zijn idealen nodig waarvoor men moet gaan.

De tweede spreker was Rogier Hofman, voormalig top-hockeyer. Na de Olympische Spelen in Rio werd hij geconfronteerd met de vraag of hij alles uit zijn sportcarrière had gehaald. Je kunt wel talent hebben, maar belangrijk is de vraag wat je ermee doet. Je kunt allemaal nog zoveel talent als hockeyer hebben, maar elf individuele spelers vormen nog geen team. Je moet beseffen dat je als team je gezamenlijke talent moet inzetten ten dienste van het team. Voor Rogier gold dat hij elke dag opstaat met de vraag of hij zichzelf die dag kan verbeteren. Na zijn sportcarrière is hij zich daarom gaan inzetten voor de stichting Sport Helpt. Deze stichting brengt zieke kinderen in contact met Olympische topsporters. Verder vindt hij het van belang om ex-sporters te begeleiden. Talent is het beste uit jezelf halen. Dit kan iedereen.

Ten slotte was de Amerikaan Charles Ruffolo aan het woord die op zeer Amerikaanse wijze het belang van het hebben van een netwerk aan de orde stelde. Om je talent te ontplooien moet je dicht bij jezelf blijven en moet je laten zien wie je bent.

Vooral de eerste twee sprekers waren zeer inspirerend. Gemeenschappelijk in alle drie de betogen was de oproep om je talenten in te zetten en je hoofd echt boven het maaiveld te durven uitsteken.

Quirijn, zijn ouders en zijn tweelingbroer zaten natuurlijk in spanning. Het Almere College is trots dat hij geëindigd is op plaats 8 met een gemiddeld eindexamencijfer van 9.1

 

« Terug naar overzicht