featured image

Voor ouders

Almere College

Het Almere College is een openbare school waar iedereen welkom is. Wij zijn een ontmoetingsschool en bieden vernieuwend onderwijs. Omdat wij niet een hele grote school zijn, kennen wij alle leerlingen.

Zweeds onderwijs in Nederland?

Gepersonaliseerd onderwijs geïnspireerd op Kunskapsskolan vind je op zo’n 60 Nederlandse scholen. Het komt van oorsprong uit Zweden. Daar zijn bijna 40 Kunskapsskolan scholen actief, met meer dan 20 jaar ervaring en uitstekende resultaten. Een bewezen aanpak dus, toegepast in ons Nederlandse systeem.

Terug naar de essentie van onderwijs!

Onderwijs heeft de opdracht om uw kind de optimale kans te bieden zich voor te bereiden op het latere leven. Kunskapsskolan grijpt daarop terug door de persoonlijke ambities van uw kind centraal te stellen en te verbinden aan de leerdoelen op school. Gepersonaliseerd onderwijs is dus anders maar het is geen onderwijsvernieuwing.

Kunskapsskolan is (leer-)doelgericht

Gepersonaliseerd onderwijs verbindt de ambities & talenten van uw kind met wettelijke leerdoelen, op meerdere niveaus en omschreven in heldere taal. Zo haalt uw kind elk leerdoel op zijn eigen niveau. Dat schept duidelijkheid en creëert rust. En geeft uw kind een voldaan en trots gevoel.

Gelijke kansen via ongelijk onderwijs

Samen met uw kind het verschil maken, zodat hij/zij het beste uit zichzelf haalt. Dat is het doel van gepersonaliseerd onderwijs. Daar is ongelijk onderwijs voor nodig, zodat uw kind voor elk vak de tijd en aandacht krijgt die hij/zij nodig heeft. Vandaar de stelling: gelijke kansen via ongelijk onderwijs.

Elk vak op het eigen niveau

Sommige kinderen hebben een talenknobbel en andere kinderen zijn goed in exacte vakken. Dus moet uw kind voor elk vak onderwijs krijgen op het niveau dat bij hem/haar past. Binnen gepersonaliseerd onderwijs is dat mogelijk.

Kansen op de arbeidsmarkt

U wilt dat uw kind iets van zijn/haar leven maakt. Werkgevers selecteren hun werknemers allang niet meer alleen op diploma’s. Verantwoordelijkheid nemen, kunnen samenwerken en jezelf ontwikkelen zijn minimaal even belangrijk geworden. Precies de dubbelslag die gepersonaliseerd onderwijs nastreeft.

Geen vrijheid-blijheid, maar structuur

Uw kind leert langzaam maar zeker regie te pakken over zijn/haar eigen ontwikkeling. Daarom kent gepersonaliseerd onderwijs geen vrijheid-blijheid, maar – zeker in het begin – juist méér structuur dan in het traditioneel onderwijs. Zodra uw kind laat zien het aan te kunnen, krijgt hij/zij meer ruimte. Wij noemen dat ‘afnemende sturing’.

Weten hoe je kind het doet op school

Gepersonaliseerd onderwijs werkt het sterkst vanuit de eenheid leerling, ouder(s), docent/coach. Door zicht te geven op hoe uw kind het doet, maar ook door u te betrekken bij het vaststellen en evalueren van de leerdoelen van uw kind.

Is uw kind geschikt?

De vraag moet niet zijn of uw kind geschikt is voor het onderwijs. De vraag moet zijn of het onderwijs geschikt is voor uw kind. En natuurlijk is ons onderwijs geschikt voor uw kind. Het is immers gepersonaliseerd. Afgestemd op de ambities en talenten van uw kind.

De iPad/laptop is slechts een middel

Het is niet zo dat jouw kind binnen gepersonaliseerd onderwijs de hele dag op een iPad of een laptop zit te kijken. Onze digitale leeromgeving biedt hem/haar een structuur om gepersonaliseerd te leren. Maar onderwijs is mensenwerk, met een brede variatie van leeractiviteiten zoals instructie, lezingen en workshops. Met een cruciale rol voor de leraar.

 

 

“Ik vond het erg spannend om naar de middelbare school te gaan, maar het is reuze gezellig op het Almere College.”