featured image

Buurt maakt van Taaldorp een groot succes

Publicatiedatum: zaterdag 8 juni 2019

Het is donderdag 6 juni. Je gaat naar school. Daar eenmaal aangekomen, tref je een heel dorp aan! Ineens kun je de tandarts en een supermarkt vinden in het schoolgebouw. Kijk ook niet gek op als je ineens een restaurant of een stationsloket tegenkomt in de school…

 

Op het Almere College ISK aan de Veenmos vond donderdag 6 juni het jaarlijkse project "Taaldorp" weer plaats. De leerlingen van de internationale schakelklassen, tussen 13 en 20 jaar oud en relatief nieuw in Nederland, zetten na enkele weken oefenen vandaag hun beste beentje voort.

Zij gaan van onderdeel naar onderdeel en voeren overal een gesprekje. In het Nederlands, uiteraard. Zo gaan ze bijvoorbeeld van de bibliotheek naar de sportschool en ook nog even naar het uitzendbureau. Maar dit dorp zou geen Taaldorp zijn zonder de hulp van geweldige vrijwilligers die de rol van bijvoorbeeld huisarts of winkelmedewerker spelen.

Buurtbewoners die dicht bij de ISK wonen, een bibliothecaresse van de bieb in Kampen, medewerkers van Vluchtelingenwerk / Welzijn Kampen en ook vrienden van de ISK docenten; met al deze enthousiaste vrijwilligers komt het Taaldorp echt tot leven.

Al snel zijn de leerlingen en vrijwilligers druk met elkaar in gesprek. Er hangt een fijne, gemoedelijke sfeer in het Taaldorp. Docenten proberen zich verdekt op te stellen en beoordelen ondertussen de spreekvaardigheid van hun leerlingen.

 

Aan het eind van de ochtend zijn alle sprekers voldaan, trots en ook een beetje moe. Het wordt rustig in het ‘dorp’ als iedereen naar huis gaat. Als de leerlingen morgen op het Almere College ISK komen, treffen ze gewoon weer hun school aan. Over ongeveer een jaar zal het Taaldorp weer uit het niets verrijzen. En tot die tijd… ontmoeten we elkaar in het mooie Kampen!

Terug