featured image

Copernicus - Bezoek Bodyworld en Hortus

Publicatiedatum: maandag 7 oktober 2019

Vrijdag 6 september zijn alle havo5 en vwo6 leerlingen met Biologie in het pakket op excursie geweest naar Amsterdam, om daar een bezoek te brengen aan de expositie Bodyworld en de Hortus Botanicus. Al vroeg in de ochtend werd de trein gepakt in Dronten, waarna we iets na negen uur het centraal station van onze hoofdstad uit wandelden.

In Bodyworld staan delen van echte overleden mensen en ook overledenen in vol ornaat tentoongesteld. Deze zijn door middel van een speciaal procedé geprepareerd en in verschillende houdingen gefixeerd, en zodoende heel geschikt om tot in detail de anatomie van de mens te bestuderen. Natuurlijk is dat ook wel een beetje confronterend, maar de meeste leerlingen hadden er uiteindelijk toch geen grote problemen mee om van heel dichtbij bijvoorbeeld de hersenen, de longen, of de geslachtsdelen van de overledenen te bekijken! 

In de Hortus werden de leerlingen in kleinere groepen rondgeleid en kregen ze van de deskundige begeleiders een gedegen uitleg over de verschillende aanpassingen die planten uit alle delen van de wereld in de loop van de evolutie hebben verkregen, om beter te kunnen overleven in de gebieden van ze van nature voorkomen. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar juist het van dichtbij kunnen aanschouwen en in sommige gevallen ook echt mogen voelen van deze aanpassingen (die leerlingen anders alleen leren kennen uit de biologie boeken of van het internet), maakte deze ervaring heel interessant en waardevol. Misschien wel het meest aansprekend waren de bladeren van de Victoria amazonica, een reuze waterlelie. Deze bezit luchtkamers en irrigatie kanalen waardoor de enorme drijvende bladeren met opstaande randen niet zullen zinken bij een tropische regenbui!

Een afsluitende wandeling over een deel van de Zeedijk en Nieuwmarkt complementeerde deze excursie prima en onze leerlingen keerden zodoende weer wat wereldwijzer huiswaarts.

 

Terug