featured image

Copernicus - Excursie Artis

Publicatiedatum: maandag 27 mei 2019

Op 21 mei jl. zijn alle eersteklassers naar Artis geweest. Meneer van der Heide, docent Duits, was dit jaar voor het eerst mee en hieronder zijn ervaringen over een dag op stap met klas 1.

Een favoriet liedje van V.O.F. De Kunst is : “Uit Artis is een beer ontsnapt.”. Nou, gelukkig bleek dat dinsdag niet het geval toen de eersteklassers van het Copernicus de hoofdstedelijke dierentuin aandeden. Maar het feit dat genoemde Ursus arctos in het geheel niet te vinden was geeft wel aan dat het lied wellicht op waargebeurde feiten is gebaseerd … Nu vonden onze leerlingen het overigens geen groot probleem dat de beer verstek liet gaan. Zij vergaapten zich aan alles wat er wel was. En dat was genoeg. Met gepast enthousiasme gingen ze gewapend met een vragenboekje het park door.

Dat de apen onder de diersoorten nog altijd favoriet zijn is niet nieuw. Wel nieuw voor mij waren de opmerkingen: “Is dat uw broer? Meneer we zijn bij uw familie.” en meer van dergelijke jolige uitspraken. De ongekende originaliteit die je van je leerlingen hoort! 

Ook geliefd, in mijn groepje althans, waren de uitheemse vogels met hun ongekende kleurenpracht, de subtropische vissen en die immer schattig uitziende Wallaby’s.

Van heel andere orde werd de discussie bij de leeuwen. Het leeuwenverblijf is in 2 delen gesplitst; het mannetje was dinsdag (of misschien is dat altijd zo?) gescheiden van het vrouwtje. De redelijk krappe behuizing en het feit dat de leeuw maar heen en weer bleef lopen langs het glas (heet dat dan ook “ijsberen” of is het dan “leeuwen” vroeg ik me af) ontlokte bij  twee meisjes de hartenkreet dat dít toch wel erg zielig was: de koning der dieren in zo’n klein vertrek. Dat was de aftrap voor een discussie rondom nut, noodzaak en relevantie van dierentuinen in het algemeen. Interessante gesprekken moet ik zeggen. En als daar geen nieuwe parlementariër tussen zit ….

Ander favoriet bij velen was de speeltuin. Voor de begeleiding was de lunch een van de hoogtepuntjes: het enige moment waarop zij zich konden terugtrekken in een eetgelegenheid. Voor de verdere rest gold namelijk de restrictie van Artis dat de leerlingen alleen onder begeleiding door het park mochten lopen. Het leuke daarvan is dan dat je plots een minicollege reptielen van een leerling krijgt te horen, het gegriezel om insecten ziet of ervaart hoe consciëntieus de opdrachten voor het vak biologie gemaakt worden!

Terug