featured image

Copernicus - Gastles havo 4 biologie geslaagd!

Publicatiedatum: woensdag 3 februari 2021

Afgelopen donderdag hebben de leerlingen van 4 Havo met Biologie in hun pakket een leuke en leerzame online gastles gevolgd van een heuse watersalamander onderzoekster, Manon de Visser, verbonden aan Naturalis Biodiversity Centre.

Zij schrijft op de website van Naturalis zelf over haar werk:

'Ik ben gefascineerd door de evolutionaire mechanismen die de natuurlijke wereld vormen, meer bepaald door wat er gebeurt als soorten bedreigd worden of populaties geïsoleerd raken. Wanneer soorten zich aanpassen aan hun veranderende omgeving, komt het soms voor dat de natuur, vreemd genoeg, zichzelf voor de gek houdt als resultaat van fundamentele, evolutionaire principes. Als promovendus werk ik daarom aan het uitleggen hoe een vreemde, evolutionaire fout in kuif- en gemarmerde salamanders (genus Triturus) is ontstaan'. 

De leerlingen bekeken vooraf een introductiefilm over het leven de onderzochte watersalamanders en werden door middel van kijkvragen uitgedaagd om alvast over enkele aspecten van haar onderzoek na te denken. Vervolgens kwam Manon met haar verhaal, via een Meet vergadering. Ze heeft de beroemde Freek Vonk als collega, maar staat zelf ook haar mannetje als het op het met groot enthousiasme vertellen en het met veel illustratieve voorbeelden doorspekken van haar verhaal aankomt. Onze leerlingen kregen in een rap tempo een boeiend verhaal over haar wetenschappelijke werk, de nieuwste inzichten in het salamander-DNA en de evolutie van de watersalamander voorgeschoteld. Leerlingen konden haar uiteraard ook vragen stellen en deden dat ook veelvuldig, en na afloop bleken velen enthousiast over haar werk en haar duidelijke uitleg. Deze boeiende gastles was een welkome aanvulling op het huidige lesprogramma bij het thema evolutie en zal een vervolg krijgen komende week, als de  vwo 4 groepen aan de beurt zijn. 

Manon, reuze bedankt!

Liesbeth Pronk en Martijn Karel

Terug