featured image

Copernicus - Gedragsonderzoek Dorpsboerderij 3Mavo

Publicatiedatum: zondag 30 juni 2019

Op een zonnige maandagochtend en woensdagmiddag hebben de leerlingen van 3Mavo, die biologie in hun pakket hebben, gedragsonderzoek gedaan bij de dorpsboerderij.


Met de kennis vers in hun hoofd, hoe je een gedragsonderzoek uitvoert, kozen ze een dier dat ze het leukst vonden. Er was keuze genoeg: een varken, een paard, kippen, geiten, schapen, cavia’s en konijnen met jonkies. Na eerst het dier eens goed te bestuderen wat voor een gedrag het dier kan vertonen, werd daarna 2 keer 10 minuten zeer nauwkeurig het gedrag per 5 seconde genoteerd. De leerlingen begonnen met opmerkingen als: “dat varken doet helemaal niks”, maar tijdens het doen van het onderzoek kwamen ze er achter dat een dier wel degelijk gedrag laat zien, ook al lijkt het varken stil in de wei te liggen. Andere dieren waren heel actief, zoals de geiten en schapen, die aan het dartelen waren in de speelweide of de konijnen die elkaar verdrongen bij de voerbak en waterfles. Zelfs zo actief dat het noteren en tijd bijhouden bijna een sport werd.


Na het blokuur kwamen leerlingen tot de conclusie dat ze dit een hele leuke les vonden, met bovendien een heerlijk zonnetje erbij!

Terug