featured image

Hortus en "Happiness" in Amsterdam

Publicatiedatum: donderdag 28 februari 2019

Vrijdag 14 september vertrokken in alle vroegte de eindexamenleerlingen havo en vwo met de trein naar Amsterdam. In Bodyworld, ‘the Happiness Project’ van Gunther von Hagen, konden onze leerlingen alles te weten komen over wat geluk bepaalt en de effecten daarvan op het lichaam.

Terwijl er allerlei feiten werden ontdekt (wist je dat 50% van geluk genetisch bepaald is?), konden de leerlingen ook het hele menselijk lichaam bewonderen. Met meer dan 200 preparaten is het mogelijk om het menselijk lichaam tot in detail te bekijken! Behalve geluk was ook het effect van ziektes te zien op organen. Dit was heel indrukwekkend omdat alle anatomische preparaten van echte mensen zijn!

Een ander onderdeel van de excursie was de Hortus Botanicus. Een prachtig groen deel midden in Amsterdam!  Onze leerlingen kregen hier een rondleiding over welke oplossingen (door evolutie !) planten hebben om met beperkende factoren zoals te weinig water of te weinig licht om te gaan. Met kleine groepen liepen we door verschillende kassen: mediterraan, woestijn en tropisch terwijl de gids ons attent maakten op verschillende planten. De rondleiding werd gevolgd door een lesbrief: leerlingen gingen zelf op onderzoek uit in de Hortus.

Alle biologische ervaringen van deze dag zijn onderdelen die in dit examenjaar aan bod komen, hopelijk was deze leuke dag een goed begin van een mooi schooljaar!

Terug