featured image

Copernicus - Literaturwettbewerb 2019

Publicatiedatum: maandag 20 mei 2019

Op 15 mei vond de prijsuitreiking van de jaarlijkse vertaalwedstrijd, georganiseerd door de ‘Deutsche Internationale Schule ‘ in Den Haag plaats. Ook dit jaar zijn er weer leerlingen Duits van het Almere College bij de eerste vijftien geëindigd. Levi Verschuren legde beslag op de elfde plaats en Lian Evers wist het tot de achtste plaats te schoppen. 

De leerlingen kregen een fragment uit het werk ‘Das Wunder von Kalifornien’ van Rolf Lappert ter vertaling voorgeschoteld. De jury probeert elk jaar weer een interessante tekst te vinden van een bekende auteur, geen jeugdliteratuur maar wel geschikt voor jongeren Ze letten er altijd op dat er geen bijzonder moeilijke dingen in zitten, zoals dialect, spreektaal en woordgrapjes. Maar er zitten altijd wel wat struikelblokken in,  want hoe vertaal je: ‘ein dumpfes Grollen wie von vereistem Schnee, der über ein Dach rutscht.’ Of: ‘es regnete noch mehr Bücher, die Regale und Karteischränke kippten und landeten krachend auf den Monitoren und Tastaturen, den Telefonapparaten und Wasserspendern, den Druckern und Fotorahmen und Kaffeetassen.’

Vertalen is geen makkelijke klus. Het beheersen van de doeltaal, dus de taal waarin de tekst vertaald moet worden, is niet genoeg. Zelfs niet als je ook de brontaal, de taal waarin de oorspronkelijke tekst is geschreven, goed beheerst. Vertalen gaat net een stap verder. Daarom zijn wij ook bijzonder trots op de prestaties van Lian en Levi. De avond werd omlijst door toneel, muziek en lezingen van sprekers van de Duitse en Zwitserse ambassade. Hopelijk was het voor de beide dames een avond om nooit meer te vergeten.

Sectie Duits

Terug