featured image

Copernicus - Maaike Westerdijk 13e bij de Nederlandse Biologie Olympiade

Publicatiedatum: woensdag 12 juni 2019

Afgelopen week heeft Maaike Westerdijk uit 6 vwo deelgenomen aan de Nederlandse Biologie Olympiade waarbij zij op een eervolle 13e plaats is geëindigd. 

Het avontuur begon in januari, met de voorronde, gewoon op school met een lange moeilijke biologietoets die door 9.500 (!) leerlingen werd gemaakt. Maaike behaalde daarmee een gedeelde 6e plaats en ging door naar de tweede ronde: een trainingsdag bij de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. De opgedane kennis van deze dag werd wederom getoetst op school. Uit deze groep van 100 leerlingen werden de beste 19 geselecteerd voor de finale bij Wageningen University. Maaike stond toen op de 7e plaats en ging dus door naar de finale!

Maar eerst had Maaike de tijd om zich op het eindexamen vwo te concentreren. En na het examen had Maaike een lekkere vakantie naar Griekenland geboekt samen met haar vriendinnen. Terug uit Griekenland lag thuis "Biology, Campbell " (een studieboek van ongeveer 1400 bladzijdes) op haar te wachten. En dit maakte dat Maaike, die altijd alles heel goed wil voorbereiden eigenlijk enorm opzag tegen de laatste ronde. Gelukkig geldt hier het motto: meedoen is belangrijker dan winnen, dus Maaike had precies een dag om haar koffer opnieuw in te pakken en op naar Wageningen!

De laatste ronde duurde een week waarbij de leerlingen uitgedaagd werden met colleges, practica, veldwerk en toetsen over onderwerpen variërend van planten determineren tot neurobiologie en van ecologie tot CRISPR-Cas. Ook was er vrije tijd om de andere deelnemers goed te leren kennen. Elke dag werd er voor alle deelnemers heerlijk gekookt, de slaapplek was in een gezellige kampeerboerderij, 's avonds activiteiten zoals pub quiz of kampvuur en elke dag op de fiets naar de universiteit. Op de laatste dag werd de olympiade afgesloten met een bijeenkomst waarbij ook ouders, familie, docenten en oud-finalisten waren uitgenodigd. Uiteindelijk werd er door Nienke Nobel, organisator van de eindronde en één van de begeleiders van het internationale team, bekend gemaakt op welke plek iedereen geëindigd was: door een persoonlijk verhaal over elke deelnemer te vertellen. Volgens Nienke hebben alle finalisten hun uiterste best gedaan en waren ze aan elkaar gewaagd. De vier winnaars nemen het in juli op tegen de beste leerlingen uit ruim 70 andere landen tijdens de Internationale Biologie Olympiade in Szeged, Hongarije. Onze Maaike heeft uiteindelijk de 13e plek bemachtigd wat een prachtige prestatie is! Maaike heeft het Almere College super vertegenwoordigd! Bovendien heeft Maaike, naast een fantastische leuke week, er ook een hele nieuwe vriendengroep bij gekregen!

Voor een impressie van de week, kijk het filmpje van de Biologie Olympiade!

Zit jij volgend jaar in vwo 5/6 met biologie? Wie weet zit jij dan in 2020 in Wageningen!

Terug