featured image

Reisverslag Global Youth Institute

Publicatiedatum: donderdag 28 februari 2019

Dennis Vlegels, Maxime Brandenburg, Esmée Kranenburg en Marloes Ruiter hebben met hun PWS een prijs gewonnen van de WUR (Wageningen University & Research). De prijs was deelname aan het  Global Youth Institute (Des Moines)  in Iowa. Hieronder hun reisverslag!

Van 17 tot en met 20 oktober hebben wij, Dennis Vlegels, Maxime Brandenburg, Esmée Kranenburg en Marloes Ruiter, deelgenomen aan het Global Youth Institute in Des Moines, de hoofdstad van Iowa in de Verenigde Staten. Na een paar dagen in Chicago begon ons Iowa avontuur op woensdag. Overdag kregen we een heleboel te zien van Iowa en de boerderijen daar. We werden door een ouder echtpaar begeleid die daar wonen. Iowa is een agrarische staat met kleine steden en vooral veel velden met maïs, graan en sojabonen. ‘S avonds begon het programma van het Youth Institute met een social voor de studenten en universiteiten. Het Youth Institute is onderdeel van de World Food Prize en is speciaal opgericht om de jeugd meer te betrekken in het wereldvoedselprobleem. Dit jaar hadden ze voor het eerst deelnemers uit Europa, namelijk… wij. De World Food Prize is een soort nobelprijs voor de voeding en wordt ieder jaar uitgereikt aan één of meerdere personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Wij werden opgedeeld in verschillende groepen met high school leerlingen vanuit de hele Verenigde Staten. Hiermee trokken we de drie dagen van het programma op. Het was heel interessant om verhalen over hun dagelijks leven in Amerika te horen en hoe dat verschilt van ons leven. Ook waren ze heel geïnteresseerd in hoe alles geregeld was in Nederland en kregen we zelfs vragen over welke taal wij eigenlijk spreken en hoe onze democratie dan in elkaar zat. Het was haast alsof mensen je meteen mochten, puur omdat je uit Nederland kwam. Ons programma bestond veel uit luisteren naar mensen die belangrijke dingen voor voeding en akkerbouw wereldwijd hadden gedaan, en tijdens de lunch werden we gemengd met deze mensen en konden we ook echt met ze in gesprek. Op donderdagavond keken we met alle leerlingen op grote schermen naar de uitreiking van de World Food Prize en ook dit was heel bijzonder om te zien. Op vrijdagochtend waren er excursies naar verschillende bedrijven in en rondom Des Moines die iets te maken hebben met voeding. Gebaseerd op ons PWS waarmee we het Wageningen Borlaug Youth Institute hadden gewonnen moesten we individueel een paper schrijven en dit paper moesten we op vrijdagmiddag presenteren aan de rest van ons groepje en aan drie wereldleiders. Vrijdagavond was er een hunger banquete waarin we ervoeren hoe ongelijk voedsel in de wereld verdeeld is. Zaterdagochtend kregen we nog een hele inspirerende toespraak van de twee World Food Prize winnaars van dit jaar.

Al met al waren het hele interessante dagen die ons aan het denken hebben gezet over hoe belangrijk het is dat er genoeg veilig en gezond voedsel is voor iedereen op de wereld. Daarnaast waren het ook dagen waarin we contacten hebben opgedaan die handig kunnen zijn voor de toekomst. Ook was het heel leuk om te merken hoe geïnteresseerd de andere jongeren en volwassenen waren over ons idee over zeewier en het was ontzettend leuk om zoveel wereldleiders te ontmoeten en te zien hoe veel mensen bezig zijn met dit belangrijke vraagstuk.

Dennis Vlegels, Maxime Brandenburg, Esmée Kranenburg en Marloes Ruiter, voormalig VWO leerlingen van het Copernicus te Dronten. 

Terug