featured image

Copernicus - Roald Bloemendal winnaar essaywedstrijd van de Odd Fellows

Publicatiedatum: vrijdag 8 maart 2019

Donderdag 28 februari  vond  de bekendmaking plaats van de essaywedstrijd die voor de vierde keer door de Odd Fellows werd uitgeschreven. Dit is een wedstrijd in het kader van de betekenis van de Verenigde Naties. Roald Bloemendal, leerling van het Copernicus, werd winnaar van de essaywedstrijd van de Odd Fellows en heeft hiermee een reis gewonnen naar IJsland en de Verenigde Staten.

Vier leerlingen van V5A  van het  Almere College behoorden tot de genomineerden. Amber Veldhuis had zich gebogen over het vraagstuk van levensbedreigende ziektes. Eigenlijk kwam het volgens haar erop neer dat dergelijke ziektes een functie hebben. Ze pleitte voor meer gelijke kansen op zorg wereldwijd. De jury vond haar essay zeer adequaat met goede overgangen tussen de verschillende deelonderwerpen.

 

Kelson Raven maakte zich zorgen over de groei van de wereldbevolking. De opbouw van zijn betoog was goed gestructureerd en duidelijk. Zijn ideeën over oplossing voor dit vraagstuk moeten nog wel concreet uitgewerkt worden.

 

 

Vivian van Klaarbergen , zelf opgegroeid in Gambia, Afrika legde in haar pitchtalk uit hoe dit continent geholpen kon worden in het  bestrijden van de economische vluchtelingenstroom.  De bevolking daar zou meer moeten profiteren van nieuwe technologieën. Hierbij speelt de overheid een grote rol.

 

 

Roald Bloemendal tenslotte had een indrukkend essay geschreven onder de titel Vrede op aarde. Hoewel dit nog steeds een utopie is, moeten we hiernaar wel blijven streven. De jury roemde vooral de filosofische diepgang van zijn artikel. Daarom verdient hij deze prestigieuze prijs.

 

 

Minke Oosterga, leerlinge van V6 en de winnares van vorig jaar maakte de uitslag bekend.  Zij gaf in haar slotwoord aan dat het winnen van deze prijs een unieke ervaring is geweest en dat het haar doen heeft besluiten om haar studiekeuze te veranderen. Volgend jaar gaat zij internationale betrekkingen studeren in de hoop nog eens bij de Verenigde Naties te gaan werken.

Alle leerlingen die aan deze wedstrijd hebben deelgenomen , hebben laten zien dat zij kritische wereldburgers zijn die bereid zijn na te denken over oplossingen van problemen wereldwijd.

Terug