featured image

Unieke reis inspireert Minke Oosterga

Publicatiedatum: donderdag 28 februari 2019

“De toekomst is aan hen die bezig zijn met het verwezenlijken van hun droom!” Dat zei Anne Langerijs van Odd Fellows Dronten tegen Minke Oosterga van het Almere College uit Dronten. Minke vertelde op woensdag 31 oktober in het Odd Fellowhuis over de ervaringen die ze had opgedaan tijdens een unieke reis met 19 jongeren uit verschillende landen naar IJsland en de Verenigde Staten.

Minke is één van de twee Nederlandse winnaars van een essaywedstrijd in het kader van de European Odd Fellow Youth Tour. Met haar winnende essay over de relevantie van feminisme in de huidige maatschappij, maakte ze met winnaars uit Noorwegen, Zweden, Polen, Denemarken, IJsland, Zwitserland en Nederland een reis van 10 dagen. Op inspirerende locaties in beide landen hebben ze zich in de praktijk verdiept in maatschappelijke thema’s.

Minke keek natuurlijk uit naar de reis, maar had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn. Hoogtepunten waren o.a. het bezoek aan de IJslandse president – gewoon bij hem thuis!- ; een kijkje in het leven van een IJslandse diplomaat op de ambassade in Washington en natuurlijk indrukwekkende bezoeken aan het Witte Huis, Capitol Hill, de VN Veiligheidsraad en het september 11-Memorial in New York. Maar het was ook indrukwekkend om ‘gewoon’ een tomatenkas in IJsland te bezoeken en te ervaren hoe lastig het in dat land is om voedsel te verbouwen. Met het koude klimaat, weinig insecten en zonder voedzame bodem. Of te zien hoe een uitheemse plant over het eiland woekert, nadat is geprobeerd de plant in te zetten voor het verminderen van erosie.

Bij een adviesbureau van de IJslandse overheid, ontdekte Minke dat IJsland verreweg grootverbruiker is op het gebied van energie maar nog geen 10% van de geothermische energie gebruikt van wat in het land beschikbaar is. “Misschien wordt er nog eens iets uitgevonden hoe deze energie is op te slaan, of te gebruiken is door andere landen,” hoopt Minke. Met de andere 18 jongeren had ze al snel een hechte band en tot op de dag van vandaag hebben ze dagelijks contact met elkaar. “De reis heeft me absoluut beïnvloed in wat ik later wil doen,” vertelt ze enthousiast. “Ik heb ontdekt dat ik kan doen wat ik wil. Misschien wel iets in de politiek, ook al volg ik nu op school een technisch profiel.” Het internationale contact geeft inzicht en begrip. Samen met de andere Nederlandse winnaar verkent Minke al of de Groningse studie “Internationale Betrekkingen & Internationale Organisatie” haar verder kan brengen in het werken aan haar idealen!

Terug