featured image

VWO 6 speelt Bürokratopoly

Publicatiedatum: donderdag 28 februari 2019

Onze leerlingen uit VWO 6 hebben op woensdag 26 september door middel van een gastles van DDR-Zeitzeuge Anja Fricke kennis gemaakt met het spel Bürokratopoly.

‘Het spel monopoly als metafoor voor het kapitalisme. Het spel Bürokratopoly als metafoor voor het socialisme’, aldus de maker van het spel Martin Böttger. Hij heeft het bordspel Bürokratopoly ten tijde van de DDR bedacht. Stiekem uiteraard: het levert kritiek op de DDR-politiek. Daarom was het spel ook niet voor iedereen toegankelijk. Het DDR-Museum in Berlijn heeft dit spel, dat via een medespeler naar de Stasi doorgesluisd werd, jaren later, nadat de Stasi-aktes openbaar werden, opnieuw uitgebracht en voor iedereen toegankelijk gemaakt.

De leerlingen hebben door middel van het spel actief nagedacht over politiek, democratie en mensenrechten. Het doel van het spel is om ‘Generalsekretär’ te worden. Dat gaat alleen via verkiezingsbedrog, omwegen en muiterij van medespelers. Leerlingen merkten dat ze slechts door verbonden te smeden, medespelers te verraden en door te frauderen hogerop konden komen in het spel. Bijvoorbeeld door de verkiezingen onrechtvaardig te beïnvloeden om er zelf beter van te worden.

De leerlingen moesten tijdens het spelen van het spel opschrijven wat het verschil was tussen een democratie en een dictatuur. Enkele aantekeningen van leerlingen: ‘ministers kunnen ineens afgezet worden’, ‘politieagenten gooien mensen zomaar in de gevangenis’, spelers in de laagste rangen kunnen niks doen tegen mensen in hogere rangen waardoor het gewone volk zich machteloos voelt’, je mag jezelf zomaar verplaatsen naar een ander ministerie’. Leerlingen die elkaar in het begin van het spel in het zadel hielpen, lieten elkaar vallen zodra ze qua rang konden opklimmen, wat voor vele verhitte discussies zorgde aan tafel. Na het spelen van Börokratopoly heeft Anja met de klas hierover nagepraat. Dit was een mooie gelegenheid om op een andere manier met jongeren te spreken over mensenrechten, verschillen tussen democratie versus dictaturen en omgaan met onrechtvaardigheid.

Terug