featured image

MP - Gambiaans “Tweede leven” voor 4 iPads van het Almere College

Publicatiedatum: vrijdag 15 maart 2019

Sinds 2005 bezoek ik, samen met mijn man, regelmatig het mooie West-Afrikaanse land Gambia. Wat begon als twee toeristen die een land wilden gaan bekijken is het afreizen nu ook uitgegroeid tot bezoeken van vrienden en meedenken en ondersteunen om hen vooruit te helpen.

Voor drie plekken waar we vaker zijn geweest hebben we iPads meegekregen uit Kampen.
Maandag 11 februari leverden we er eentje af voor het personeel van het, door Duitsers gesponsorde, Remis plattelands ziekenhuisje in Darsilami.

Deze kleine plaats ligt op de zuidoever van de Gambia-rivier die het kleine land van West naar Oost verdeelt in twee helften.

De laborante nam de iPad in ontvangst en vertelde dat veel meer medewerkers gebruik konden maken van deze bron van informatie. Ook is dit ziekenhuisje een gekend en goed georganiseerde tandheelkundige unit rijk. Het is gevestigd in een zeecontainer en vlak voordat ik weer naar huis ging belde de tandarts, die daar wekelijks dienst heeft, mij nog een keer op om heel hartelijk te bedanken voor de gift.

Op dinsdag 12 februari liepen we vanaf Marakissa Rivercamp, waar we sliepen, naar het schooltje van Kabakel. De gastheer en gastvrouw Joop en Adama zijn 5 jaar geleden begonnen met het vinden van fondsen en stap voor stap is een prachtige kleuterschool uit de grond gestampt. Drie peuter-kleutergroepen krijgen les van enthousiaste leraressen die blij verrast waren met de twee iPads. We hebben een Gambiaanse vriend gevraagd er 35 Engelse kinderfilmpjes op te zetten zodat zij goed Engels kunnen leren.

Met behulp van liedjes, plaatjes, bewegen en meezingen kunnen de docenten aan kleine groepjes kinderen er oefenend mee aan de slag.

Gambia is van oorsprong een land met veel stammen die hun eigen taal spreken. Vanwege de koloniale overheersing van de Engelsen is Engels de voertaal en dus verplicht op alle scholen.
Verderop in de week reisden we naar de Noordoever en brachten we de vierde iPad naar het plaatsje Sittanunku waar het ziekenhuisje gerenoveerd wordt. De vroedvrouw die deze geboortekliniek bestiert was er erg blij mee omdat ze hierdoor de data over o.a ziekten, inentingcampagnes en geboorten ook zelf digitaal kan verwerken.

Onze reis was hartverwarmend want vrienden weer zien en spreken is altijd fijn. Het kunnen doorgeven van deze iPads is een mooie mix van duurzaamheid, recyclen en vriendendienst waarbij Gambianen zelf eruit moeten halen wat erin kan zitten!

Ellie Pot

Terug