featured image

Leerlingen MP schreven 191 brieven en kaarten voor kerstactie Amnesty International

Publicatiedatum: donderdag 28 februari 2019

Elk jaar organiseert Amnesty International een “Kerstactie”. Wereldwijd schrijven honderdduizenden mensen brieven naar presidenten, premiers, gevangenisdirecteuren en ayatollahs om er bij hen op aan te dringen dat de rechten van de mensen ook in hun land worden gerespecteerd. Leerlingen uit klas 3 en 4 van het Almere College Kampen (MP) schreven deze week kaarten voor de vijf vrouwen die Amnesty dit jaar had geselecteerd: Vitalina Koval uit Oekraïne, Atena Daemi uit Iran, Nonhle Mbutuma uit Zuid-Afrika, Sehriban en Gamze uit Turkije en Nawal Benaissa uit Marokko.

Tijdens de lessen maatschappijleer stonden docenten van Ballegoy en Zeven stil bij het belangrijke werk dat Amnesty International wereldwijd doet: zorgen dat de mensenrechten worden nageleefd in alle 200 landen die de Universele Verklaring voor de rechten van de Mens hebben ondertekend. Openlijk protesteren tegen de doodstraf blijkt in Iran bestraft te kunnen worden met 14 jaar cel; LHBTer zijn in Oekraïne kan leiden tot een executie op straat.

Amnesty richtte dit jaar de schijnwerpers op vijf vrouwen die in hun eigen land voor de rechten van vrouwen en LHBTers knokken en niet wijken voor geweld en intimidatie van overheden en extremistische straatbendes. Dat verhaal maakte indruk in de klassen 3 en 4: ruim 120 leerlingen schreven 83 brieven aan de autoriteiten en 103 kaartjes aan de vijf vrouwen met het doel ze te steunen.

Dank jullie wel!  Hans van Ballegoy en Bart Zeven

Terug