featured image

Profielen

Op het Almere College VIA kun je kiezen uit een aantal profielen:

  • Economie en Ondernemen (E&O)
  • Zorg en Welzijn (Z&W)
  • Bouw, wonen en interieur (BWI)
  • Produceren, installeren en energie (PIE)
  • Mobiliteit en transport (MOBT)
  • Dienstverlening en producten (DVPR)

Economie en Ondernemen

Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan kies je voor Economie en ondernemen (E&O). Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Ook kun je bijvoorbeeld gaan werken in een winkel, of in de mode. Verkoper, inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur. Economie & ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met vele werkzaamheden en beroepen.

Zorg en Welzijn

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? Dan kies je voor het VMBO profiel Zorg en Welzijn (Z&W). Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en veel doorzettingsvermogen in je karakter kunnen ook geen kwaad. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat! Met je diploma VMBO Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de laboratoriumtechniek.

Techniek

Bouwen, wonen en interieur (BWI): hier maak je kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product. In het beroepsgericht profiel vak leer je basisvaardigheden en die je basiskennis op. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman.

Produceren, installeren en energie (PIE): in dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekenen en producten moet je ook zelf maken.

Mobiliteit en transport (MOBT): alles wat met vervoer te maken heeft leer je in dit profiel, van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen, van een motor repareren tot lampen afstellen.

Dienstverlening en Producten

Naast de ‘traditionele’ beroepsgerichte profielen kent het VMBO sinds enkele jaren ook een breed oriënterend profiel: dit profiel, dat DienstVerlening en PRoducten (DVPR) heet, biedt leerlingen de mogelijkheid hun keuze uit te stellen en zich breed te oriënteren op de wereld van arbeid en beroep. Door het uitvoeren van allerlei opdrachten leert de leerling zichzelf kennen, leert hij waar hij goed in is en leert hij keuzes te maken. Op het Almere College kun je kiezen uit DVPR-Sport en veiligheid, DVPR-Horeca of DVPR-groen.
Dienstverlening en producten is  niet aan één sector of werkveld geboden. Kern van het beroepsgerichte profiel vak D&P zijn de zogenoemde algemene loopbaancompetenties die in elk beroep nodig zijn. Loopbaancompetenties zijn vaardigheden die je ontwikkelt om zelf meer sturing te geven aan je toekomstige loopbaan (je werk).

 

"Ik kwam midden in het schooljaar binnen na een verhuizing. Maar door de warmte van de school, de leerlingen en docenten voelde ik mij direct op mijn gemak"