featured image

Na de basisschool

Van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs

Je zit nu in het laatste jaar van het basisonderwijs en gaat volgend jaar naar het voortgezet Onderwijs. In het laatste jaar komt er nog veel op je af. Je moet nog allerlei toetsen maken om te kijken welk type onderwijs er het beste bij je past. Je moet nog een keuze maken naar welke school je volgend jaar zult gaan. Je gaat vaak nog op kamp en er is vast nog een spetterende musical aan het eind van het schooljaar waar jij ook een rol in speelt! En dan is het afscheid daar: je gaat naar het Voortgezet Onderwijs. Een spannende tijd want er veranderd veel voor jou. Een nieuwe school, een nieuwe klas met vaak leerlingen die je nog niet kent, veel nieuwe docenten en vakken die je misschien nog niet eerder hebt gehad.

Type onderwijs

Het is belangrijk dat je kijkt naar welk type onderwijs het beste bij je past. Ben je iemand die graag iets met zijn handen wil doen, veel praktisch bezig wil zijn en wat minder plezier heeft in veel theoretische vakken, dan is de basisberoepsgerichte leerweg (BBL) of de kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) wel iets voor jou. Je krijgt dan vanaf klas 1 al praktijkvakken om te kijken waar je later examen in kunt gaan doen. Bekijk het volgende filmpje. Hierin worden misschien wel een aantal vragen die je hebt, beantwoord.

Hulp bij het maken van een goede keuze

Om je te helpen bij jouw keuze voor een nieuwe school, organiseren we veel momenten waarop we iets vertellen over onze school:

  • we komen naar jouw school toe en vertellen iets over het onderwijs op onze school en je kunt dan ook vragen stellen aan leerlingen die al ervaring hebben met het onderwijs op het VIA.
  • in januari is er een Open Huis. Alle docenten zijn dan aanwezig en ook zijn er veel leerlingen met wie je in gesprek kunt gaan en waar je jouw vragen aan kunt stellen. We maken er altijd een gezellige avond van met leuke opdrachten die je kunt uitvoeren.
  • weet je het dan nog niet zeker? Maak dan met je ouder(s)/verzorger(s) een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dat gesprek kunnen we samen kijken hoe we je dan alsnog over de streep kunnen trekken!
“Ik vond het erg spannend om naar de middelbare school te gaan, maar het is reuze gezellig op het Almere College.”